Pijn verleden tijd?

Tandartsbehandeling pijnloos?pijn-tandarts

Jazeker, de tandheelkundige techniek en kennis is de laatste jaren sterk gevorderd. De angstbeelden uit wellicht je eigen jeugd zijn bij een modern geschoolde tandarts toch echt verleden tijd. Eigenlijk kunnen nagenoeg alle tandartsbehandelingen vrijwel pijnloos ondergaan worden. Dus pijn is gelukkig verleden tijd. Ook bij Tandartspraktijk Kies & Co. 

Een prik zonder dat je pijn voelt?

Ja hoor, dat kan. Wel zo prettig. Vermoed je tandarts dat een behandeling mogelijk pijnlijk kan zijn, dan zal zij je aanbieden om te verdoven. De verdoving is dan een klein prikje. Vaak is het zo dat je dan geen pijn meer voelt. Zelfs dat kleine prikje, mits goed uitgevoerd met behulp van een superdunne naald, hoef je niet eens te voelen. Om uit te sluiten dat je ook maar iets voelt, dus zelfs dat pikje niet, kan de tandarts de plek van de verdoving, iets minder gevoelig maken met een speciaal zalfje. Ondanks dat het gebruik van deze zalf niet door de verzekering gedekt wordt, past Kies & Co dit toch en met name bij kinderen toe. Wij nemen deze kosten voor eigen rekening, omdat wij vinden dat wij de patiënt zo beter kunnen helpen. Na het prikje zal je tandarts het effect van de verdoving eerst even testen. Pas dan starten wij de behandeling.

Bij iedereen weer anders

Is de behandeling gestart maar ervaar je toch nog wat pijn? Zeg dit dan direct. Want ieder mens reageert anders op de toegediende verdoving. Dat is helemaal niet vreemd. Het is altijd nog mogelijk een beetje extra te verdoven. Totdat je echt helemaal niets meer voelt. Doet de verdoving eenmaal zijn werk, dan kan het zijn dat je wang of lip een beetje dik aanvoelt. Je kunt dan het gevoel hebben dat je moeilijker kunt praten, eten of drinken. Zodra de verdoving is uitgewerkt verdwijnt dit gevoel gelukkig weer. Dit zal niet direct zijn, maar kan best wel eens tot één of enkele uren na de behandeling duren. Even geduld dus.

Lachgas zorgt voor ontspanning

Er zijn ook tandartsen die met lachgas werken. Kies & Co doet dit niet. Lachgas geeft een gevoel van ontspanning, waardoor je angstgevoelens afnemen. Het lachgas wordt toegediend via een neuskapje, waarbij je goed door je neus moet in- en uitademen. Lachgas mag niet toegepast worden gedurende de eerste drie maanden van de zwangerschap. Pas een half uur na de behandeling met lachgas mag je weer deelnemen aan het verkeer. Wil je dat er lachgas toegepast gaat worden? Vraag ons dan voor een doorverwijzing naar een tandarts die dat wel doet.

Kalmerend medicijn

Ook kan een tandarts een kalmerend medicijn voorschrijven. Dit heet premedicatie. Vaak wordt hiervoor dormicum gebruikt. Je merkt minder van de behandeling, maar herinnert er achteraf ook minder van. Desondanks kunnen patiënten angstig blijven. In het geval van extreme angst voor de tandarts is er nog een optie. Namelijk een behandeling onder narcose. Je bent dan volledig ‘weg’ en merkt niets meer van de behandeling. Dit wordt met name gedaan in ziekenhuizen. Ook sommige tandheelkundige klinieken gebruiken een variant van narcose.