Coronavirus: kun je gewoon naar de tandarts?

Het coronavirus (COVID-19) krijgt meer en meer impact op het dagelijks leven, ook als een bezoekje aan de tandarts of mondhygiënist op het programma staat.

Onze praktijk is gewoon open, maar…

Onze praktijk is gewoon open, echter alleen voor spoedbehandelingen. Reguliere behandelingen en controles worden door ons tot en met 6 april afgezegd .

Maar houd ook bij spoedafspraken wel rekening met de volgende zaken:

1- Blijf niet zomaar weg. Maar laat het ons weten als je vanwege milde verkoudheidsklachten (niezen, keelpijn, loopneus, licht hoesten, verhoging tot 38 graden)  je afspraak niet kunt nakomen. Er worden tijdelijk geen kosten in rekening gebracht voor het afzeggen of verzetten van afspraken.

2- Verplaats je afspraak ook als je onlangs in Italië, Oostenrijk, Noordrijn-Westfalen (Duitsland), Madrid (Spanje), China, inclusief Hongkong, Zuid-Korea of Iran bent geweest of contact hebt gehad met iemand die het coronavirus heeft.

3- De beschikbaarheid van beschermingsmiddelen, zoals mondkapjes, maar ook handschoenen en desinfectiemiddelen die mondzorgverleners gebruiken, is zeer beperkt. Daarom kan een afspraak voor bijvoorbeeld controle, tandsteen verwijderen, het vullen van een gaatje soms niet doorgaan. Wij informeren u dan tijdig.

4- En, patiënten met spoedeisende klachten gaan altijd voor.

5- Indien we maatregelen moeten nemen zullen wij u direct informeren.

Wat is een spoedgeval?  

Als je plotseling last krijgt van pijn, een ontsteking of zwelling in je mond of door een ongeval een tand breekt of verliest, noemen we dat een spoedgeval. Bel dan altijd eerst de tandarts voor overleg, ook als je verkoudheidsklachten hebt of (mogelijk) besmet bent met het coronavirus. 

Goede handhygiëne is van belang 

Omdat het virus van mens tot mens overdraagbaar is, gelden de volgende simpele regels: 

1. Schud geen handen

2. Was je handen regelmatig met zeep; ook goed tussen je vingers. Reinigen met desinfecterende gel is ook prima

3. Raak je ogen, mond en neus zo min mogelijk aan 

4. Nies of hoest in je elleboog of gebruik papieren zakdoekjes en gooi die direct daarna weg

Publieksinformatienummer 

De meest recente informatie over het coronavirus staat op de site van het RIVM en van de Rijksoverheid. Met vragen over het coronavirus kan iedereen ook terecht bij het publieksinformatienummer 0800-1351.

Over de auteur

Barbara Zijlstra

Barbara is sinds 2001 afgestudeerd als tandarts en zelfstandig praktijkhouder. In 2012 richtte zij Tandartspraktijk Kies en Co op in IJsselstein. Barbara stelt de patiënt altijd centraal en dat vertaalt zich in aandacht. Je ervaart haar passie voor het tandartsvak met name bij esthetische tandheelkunde en wortelkanaalbehandelingen.