Vijf vragen over je tandartsrekening

tandartsrekeningHoe zit het precies met de kosten die op je tandartsrekening staan? Radar (AVROTROS) stelde vijf vragen aan Hans Scholten, woordvoerder van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde (KNMT).

Verschillen de tarieven van een behandeling per tandarts?

Er zijn vaste tarieven voor verrichtingen die de tandarts uitvoert. Die zijn vastgesteld door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Het kan wel voorkomen dat voor dezelfde behandeling verschillende kosten in rekening worden gebracht. Dit komt dan door de extra verrichtingen die bij een behandeling zitten. Zo kan het zijn dat de ene patiënt graag verdoofd wordt bij het boren van een gaatje, en van de andere hoeft dat niet. Voor een verdoving moet dan extra betaald worden.

Zijn tandartsen verplicht vooraf de kosten van een behandeling te vermelden?

Mochten de kosten van een behandeling boven de 250 euro uitkomen, dan is de tandarts verplicht vooraf een begroting te geven. Je kunt je tandarts in alle gevallen zelf om een begroting of kosteninschatting vragen, als je wilt weten hoe veel je kwijt zult zijn.

Hoe weet ik welk tarief bij welke behandeling hoort?

Alle verrichtingen van de tandarts bij een behandeling staan apart vermeld op de rekening. Elke verrichting heeft een eigen code met een eigen tarief. Hier vind je een voorbeeld van een rekening met uitleg.

Welke tandartskosten worden vergoed?

Voor jongeren tot 18 jaar zit mondzorg in de basisverzekering. Alle behandelingen met uitzondering van kronen, bruggen en beugels worden vergoed. Voor volwassenen dekt de basisverzekering de kosten van chirurgische tandheelkundige hulp, röntgenonderzoek en uitneembare kunstgebitten. Bij het afsluiten van een aanvullende verzekering worden meer behandelingen vergoed. Welke behandelingen en hoeveel je vergoed krijgt, verschilt per zorgverzekeraar.

Is een second opinion mogelijk en zijn daar kosten aan verbonden?

Als je als patiënt twijfelt aan de diagnose of de door je tandarts voorgestelde behandeling, kun je om alternatieven vragen. Maar je kunt ook een second opinion aanvragen bij een andere tandarts. Daaraan zijn wel kosten verbonden. Ook die zijn door de NZa vastgesteld.

Met dank aan Avro / Tros (http://radar.avrotros.nl/hulp-tips/hulpartikelen/detail/5-vragen-over-je-tandartsrekening/)