Bezoeken ouders de tandarts?

Mondzorg bij ouderen raakt op de achtergrond ouderen-tandarts-mondzorg

Een gezonde mond is veel belangrijker dan je denkt. Je praat, eet, lacht en zoent niet alleen met je mond. Een mond vertelt de tandarts ook veel over hoe het met de gezondheid is gesteld. Uit onderzoek blijkt dat mondzorg bij ouderen op de achtergrond raakt, waardoor ongemerkt serieuze klachten ontstaan. Bezoeken jouw ouders regelmatig een tandarts? Wij raden je aan dit eens bij jouw ouders ter sprake te brengen, en indien nodig, hen te stimuleren een afspraak te maken en eventueel zelfs naar de tandarts te begeleiden.

Waarom is een gezonde mond zo belangrijk?

Een gezonde mond bevordert de kwaliteit van leven en is van belang om goed te kunnen kauwen, bijten en spreken. Zeker ook bij ouderen. Omdat niet iedereen zijn of haar gebit (meer) zelf kan verzorgen zullen zij hierbij geholpen moeten worden. Want een goede mondgezondheid hangt nauw samen met de algemene gezondheid en algemeen welbevinden. Een slechte mondgezondheid kan ernstige gevolgen hebben.

5 redenen om goed voor je mond te zorgen. Ook op latere leeftijd.

  1. Geen problemen met kauwen, slikken en eten. Ouderen die last hebben van een mondaandoening, hebben vaak moeite met eten. Dit kan leiden tot tekorten en ondervoeding.
  2. Het voorkomt pijn & ongemak. Tandbederf, ontstoken tandvlees en slijmvliesinfecties kunnen erg pijnlijk zijn. Dit geldt ook voor blaren of drukplekken door een slecht passende kunstgebit.
  3. Vermijd onfrisse adem. Een kwart van alle 70-plussers heeft last van een onfrisse adem, vaak veroorzaakt door bacteriën in de mond. Dit kan storend zijn in relaties.
  4. Denk aan medicijngebruik: kans op een droge mond. Meervoudig medicijngebruik vermindert vaak de hoeveelheid speeksel (droge mond) en kan aanleiding zijn voor een schimmelinfectie.
  5. De link met de algemene gezondheid. Slechte mondhygiëne kan diverse problemen in de mond veroorzaken. Maar ziekten in de mond kunnen ook samenhangen met aandoeningen, zoals diabetes mellitus, hart- en vaatziekten en longontsteking. Ook daarom is regelmatige controle van belang.

Mondzorg ouderen in slechte staat

In 2015 publiceerde de Inspectie voor Gezondheidszorg (IGZ) een onderzoek over de slechte staat van de mondzorg van ouderen, met name wonende in verzorgingstehuizen. Nu blijkt dat dit pas het topje van de ijsberg is. Ook veel ouderen die nog thuis wonen, krijgen niet de mondzorg die ze nodig hebben. Volgens de ANT gaat het hier om honderdduizenden ouderen en dit aantal groeit nog steeds.

Thuiswonende ouderen zijn vaak niet in staat om naar een tandarts te gaan. Daarnaast hebben veel ouderen geen geld voor een eventuele aanvullende verzekering of een noodzakelijke behandeling.

Wat verandert er als je ouder wordt?

Ouder worden is niet alleen van invloed op het lichaam, maar ook op het gebit. Zo veranderen eetgewoontes bijvoorbeeld naarmate mensen ouder worden. Door deze veranderingen is het belangrijk dat ouderen hun gebit goed blijven verzorgen. Ook is het belangrijk dat ouderen regelmatig voor controle naar de tandarts gaan, om problemen in de mond en gebit te voorkomen. Een bezoek aan de tandarts is ook belangrijk als zij een kunstgebit hebben. De tandarts kan beoordelen of het kunstgebit nog goed zit en of het tandvlees nog steeds gezond is. Ook kan hij adviseren in eventueel noodzakelijke aanpassingen in de mondverzorging.

Hulp bij het poetsen

Wil je weten hoe je goed poetst? Of wil je weten hoe je een ander daarbij goed kunt helpen? Gebruik dan de speciale poetsinstructiekaarten (ontwikkeld door TNO Mondzorg).

Advies

Vraag je ouders eens naar hun mondgezondheid en check wanneer zij voor het laatst bij een tandarts zijn geweest voor controle. Stimuleer hen om een afspraak voor een controle te maken en begeleid hen eventueel zelf naar de tandarts.