Gebit kinderen verwaarloosd

Melkgebit 40.000 kinderen is ernstig verwaarloosd.melkgebit-kinderen-verwaarloosd

Naar schatting 40.000 jonge kinderen hebben een ernstig verwaarloosd melkgebit. Dat komt naar voren uit een onderzoek van RTL Nieuws. Tandartsen komen allerlei ellende tegen, variërend van dikke lagen plak, etensresten tot afgebrokkelde en tot stompjes afgesleten tanden. Ook zien ze geregeld ernstige ontstekingen en abcessen in de kindermonden.

Een kwart van de tandartsen zegt kinderen te moeten doorverwijzen naar een gespecialiseerde kindertandarts of kaakchirurg. Oorzaak van de gebitsproblemen zijn ouders die hun kinderen de hele dag door zoetigheid geven en ook ’s avonds en ’s nachts nog een flesje sap of ‘pyjama-papje’ geven. Poetsen loopt soms uit op een strijd die deze ouders niet altijd aangaan, aldus RTL Nieuws. Ook mijden ze de tandarts en gaan ze er pas naartoe als de pijn bij hun kind ondraaglijk is geworden. Dan is het vaak al te laat.

Grote steden

Aan het onderzoek deden 66 tandartsen mee. Zij meldden samen bijna 10.000 gevallen van verwaarlozing. Op basis daarvan komt tandartsenorganisatie KNMT landelijk op het aantal van 40.000 ernstig verwaarloosde kindergebitten.Volgens de KNMT concentreren de problemen zich in de grote steden en sociaal zwakkere regio’s in Nederland.

“Elk kind verdient het om zonder pijnlijk mondje op te groeien”

Tandarts IJsselstein

Tandartspraktijk Kies & Co is gespecialiseerd in kindvriendelijke behandelingen.

Dat een kind eerst een melkgebit en dan een blijvend gebit krijgt weten we allemaal. Maar juist voor een melkgebit is het belangrijk om er goed voor te zorgen.

“Elk kind verdient het om zonder pijnlijk mondje op te groeien” zegt Tweede Kamerlid Fleur Agema naar aanleiding van een onderzoek waaruit blijkt dat 40.000 kinderen een verwaarloosd melkgebit hebben. Helaas zijn er toch nog ouders die hun kinderen niet al met twee jaar meenemen voor een eerste bezoek aan de tandarts. Terwijl dit essentieel is en ook nog gratis. Ook bij Kies & Co zien we verder dat er nog veel ouders zijn die voor hun kinderen niet tweemaal per jaar een afspraak maken. Terwijl dit niets kost omdat de verzekering dit volledig dekt.

Het lijkt dat het soms ontbreekt aan bewustzijn en daardoor ontstaan er al snel grote problemen. En die problemen leiden er juist toe dat er juist pijn in de mond kan ontstaan en er tandartsbehandelingen noodzakelijk zijn. Tandartspraktijk Kies & Co heeft een duidelijke aanpak voor kindertandverzorging en specialiseert zich in preventie. Juist om op jonge leeftijd gebitsproblemen te voorkomen. Voorkomen vinden wij beter dan behandelen en voorkomt bovendien mogelijke angstgevoelens.

Weet je niet precies hoe je je kind het beste kan helpen. Vraag het ons. Wij hebben een goed ontwikkeld en bewezen protocol voor het optimaal verzorgen van een kindergebit en adviseren je graag,

Ben je ook nieuwsgierig naar onze andere nieuwsberichten over mondgezondheid en preventie? Andere ouders vonden ook onze artikelen over “Tandenpoetsen is topsport” en “Ouders, wees niet te streng voor je kinderen” interessant.

Bron: ‘Melkgebit 40.000 kinderen is ernstig verwaarloosd’ | NU – Het laatste nieuws het eerst op NU.nl.