No-show patiënten

no-showNo-show bij tandarts of mondhygieniste.

In de Nederlandse media is er de afgelopen tijd veel aandacht geweest voor het fenomeen no-show in de mondzorg. Per behandelaar worden gemiddeld maar liefst 3,6 afspraken per week niet nagekomen wat tot hoge kosten leidt. Conform landelijke richtlijnen brengen tandartsen en mondhygiënisten voor een niet nagekomen afspraak de kosten in rekening (Declaratiecode is C90: “Niet nagekomen afspraak).

Kosten no-show

Helaas worden wij ook bij Kies & Co met deze problemen geconfronteerd. De eerste 5 maanden zijn er maar liefst 180 patiënten niet op hun afspraak verschenen. Dat vinden wij best veel. Er staat namelijk een team klaar, die in deze tijd (maar liefst 50 uur) geen zorg kan verlenen. Dit kost de praktijk veel geld.

Verantwoordelijkheid patiënt

Het is de verantwoordelijkheid van een patiënt om een afspraak goed te noteren, deze op te volgen of minimaal 48-uur van tevoren te verplaatsen. Om te voorkomen dat een afspraak wordt vergeten, stuurt Kies & Co van iedere afspraak via e-mail een afspraakbevestiging en enkele dagen voor de afspraak ook nog een herinnering. Aan de balie wordt op verzoek ook een afspraakkaart aangeboden. De e-mails zijn een service voor onze patiënten en ontslaat een patiënt niet van de eigen verantwoordelijkheid.

Landelijke richtlijnen en praktijkregels

Natuurlijk gaan wij er van uit dat een patient niet express niet komt opdagen. Toch worden, zonder uitzondering en ongeacht de reden, conform de landelijke richtlijnen door tandartsen en mondhygienisten de kosten in rekening gebracht. Kies & Co beperkt deze kosten vooralsnog tot € 17,50 per 10-minuten. Een praktijk mag als maximum de kosten van de voorgenomen behandeling in rekening brengen. Deze aanpak is in de praktijkregels van Kies & Co vastgelegd.

Wordt een afspraak niet nagekomen dan ontvangt de patient daarover direct een e-mail met de constatering, uitleg en de (mogelijke) gevolgen. Vervolgens stuurt ons administratiekantoor een nota met de declaratiecode C90: “Niet nagekomen afspraak. We begrijpen dat dit vervelend kan zijn, maar we rekenen na bovenstaande uitleg ook op je begrip.

Voor een fijne samenwerking …

Maak je een afspraak voor een controle of een behandeling bij de tandarts of een behandeling bij je mondhygieniste? Dan vragen wij hierbij graag extra aandacht van je om de afspraak direct in je agenda te noteren. Weet je de datum of het tijdstip niet zeker meer? Heb je geen bevestiging ontvangen via e-mail? Bel of e-mail ons even. Voorkomen is voor jou en ons beter dan een ‘no-show’.