Suikervrij schadelijk

suikervrij slecht voor gebitSuikervrij is schadelijk voor gebit

Consumenten gaan steeds bewuster om met de keuze voor (fris)dranken, snoep of gebak. Helaas blijkt kiezen voor suikervrij niet per se het gezondere alternatief, ook niet voor het gebit. Uit recent Australisch onderzoek blijkt dat zowel suikerhoudende frisdranken als hun suikervrije variant forse tanderosie kunnen veroorzaken. De suikervrije variant bevat namelijk nog altijd een hoge concentratie aan (toegevoegde) zuren.

Frisdrank en sportdrank

Onderzoekers van de Universiteit van Melbourne testten 23 verschillende soorten drankjes, waaronder frisdrank en sportdrankjes. Ze ontdekten dat drankjes met een lage pH en zure toevoegingen (bijv. citroenzuur) meetbare schade aan het glazuur van tanden aanbrachten. Zelfs wanneer de drank suikervrij was. Het merendeel van de geteste drankjes zorgde dat het glazuur 30 tot 50% zachter werd. Daarnaast werd aangetoond dat zowel suikerhoudende als suikervrije drankjes, significante erosie van het glazuur veroorzaakten. De in vitro geteste tanden vertoonden na blootstelling aan de drankjes meetbaar gewichts- en oppervlakteverlies.

Tanderosie

“Veel mensen weten dat minder suiker eten en drinken gunstig is voor je tanden,” zegt professor Eric Reynolds, hoofd van het onderzoeksinstituut waar de studie werd uitgevoerd. “Maar het is niet bekend dat suikervrije drankjes of eten met een zure samenstelling net zo schadelijk kunnen zijn voor je tanden, doordat ze tanderosie veroorzaken.” Op basis van de onderzoeksresultaten dringt Reynolds’ onderzoeksinstituut nu aan op betere regulering voor etiketinformatie van dergelijke drankjes. “We hadden suikervrije drankjes die ‘Tandvriendelijk’ op het etiket hadden staan, maar wel degelijk erosie veroorzaakten.”

De onderzoekers adviseren verpakkingen van (fris)dranken niet alleen op de aanwezigheid van suiker te controleren. Maar ook op zure toevoegingen zoals citroenzuur (E330) of fosforzuur (E338). Tevens adviseren ze de mond te spoelen met water en minstens een uur te wachten met tandenpoetsen na het drinken of eten van zure voedingsmiddelen.

Bron: Dental Tribune