Verslaving en mondgezondheid

Consequenties verslaving en mondgezondheidThe Wild Side of Life en je mondgezondheid

Seksuele lust en drugsgebruik zijn van alle tijden en toch hangt er rond deze onderwerpen een sfeer van taboe. De opkomst van het internet heeft de toegankelijkheid tot deze verleidingen vergroot. De leeftijd waarop men in contact komt met seks en drugs wordt steeds lager. Wat betekent dat voor de mondgezondheid van jou of je kinderen?

Consequenties van verleiding en mondgezondheid

Naast het gebruik van cannabis zijn ook minder legale producten zoals ecstasy en cocaïne populair. Hoewel drugs in het algemeen door de gebruiker als positief worden ervaren, kleven aan elk type drugs specifieke nadelige effecten voor de (mond)gezondheid. Veelal gaat het gebruik van drugs samen met een gevoel van euforie, verliefdheid of simpelweg een verlangen naar seks. Daarbij wordt het belang van voorbehoedsmiddelen vaak gebagatelliseerd, waardoor seksueel overdraagbare aandoeningen nog steeds actueel zijn.

Symptomen in de mond herkenbaar

Voor Kies & Co is het belangrijk om symptomen van verslaving, genotmiddelengebruik en risicovol seksueel gedrag vroegtijdig in de mond te herkennen. Voor ons is het belangrijk hierover voldoende kennis te hebben om het gemakkelijker te maken deze moeilijke onderwerpen bespreekbaar te maken. Om deze reden bezochten wij het symposium The Wild Side of Life, waarin diverse gerenommeerde sprekers ons op de hoogte hebben gebracht over de huidige medische stand van zaken en ons handvatten hebben geboden voor (vroeg)diagnostiek in ons vakgebied van mondgezondheid. Want als tandarts kunnen wij in de mond al zeer vroeg symptomen zien en mogelijke mondgezondheid-problemen herkennen en hopelijk voorkomen.

Vragen

Heb je vragen hebben over je mondgezondheid in relatie tot verslaving? Voor jezelf of je kinderen? Raadpleeg dan je tandarts of mondhygieniste.