Hoe erg is het om naar bed te gaan zonder tandenpoetsen?

slaap en gebitTandenpoetsen doen we braaf voor het slapengaan. Maar hoe erg is het als je het een keer overslaat?

Niet erg, zo lezen we op de Greatist. Of beter gezegd, het is niet erg als je je tanden niet poetst vlak voordat je naar bed gaat. Zo lang je maar niks eet of drinkt na de laatste keer tandenpoetsen. ’s Nachts zijn je tanden namelijk kwetsbaarder voor bacteriën, omdat je minder speeksel aanmaakt dat je tanden beschermt. En bacteriën zijn dol op voedsel- en drankresten.

Twee keer per dag tandenpoetsen

Hoe langer bacteriën in de mond de kans krijgen zich te vermenigvuldigen, hoe meer tandplak er ontstaat – de belangrijkste oorzaak van gaatjes en tandvleesproblemen. Ook koffie, alcohol en andere dranken (met uitzondering van water) zijn voedsel voor bacteriën. Tandartsen adviseren tandenpoetsen twee keer per 24 uur te doen.

Fluoride meer inwerktijd

Maar het exacte tijdstip waarop je dit doet, is van minder belang, aldus tandarts Kimberly Harms. Sterker, hoe meer tijd er tussen de laatste poetsbeurt en het slapengaan zit, hoe beter! Zo krijgt de fluoride in de tandpasta meer tijd om z’n werk te doen, een natuurlijke stof die de tanden en kiezen minder kwetsbaar maakt voor zuuraanvallen van bacteriën.

Wacht even met tandenpoetsen

Maar ren niet meteen naar de badkamer als je net gegeten hebt. Elke maaltijd verhoogt de zuurtegraad in je mond, waardoor je tandglazuur tijdelijk weker en kwetsbaarder is. Tandartsen adviseren niet meer dan zeven eetmomenten per dag in te lassen (dranken en sappen incluis). Je speeksel neutraliseert dit zuur, maar daar heeft het wel dertig minuten de tijd voor nodig. Wacht daarom minstens een half uur na de maaltijd voordat je start met tandenpoetsen. Op een gewone werkdag wordt aanbevolen om vóór het ontbijt je tanden te poetsen.

Help! Toch vergeten!

Vergeet je toch een keer je tanden te poetsen voordat je het bed induikt? Geen paniek. Volgens Kimberly Harms duurt het vrij lang voordat plak hard wordt en met een extra goede poetsbeurt kun je plak van een dag oud gewoon weg krijgen. Dat betekent wel dat je langer moet tandenpoetsen: met vier in plaats van de gebruikelijke twee minuten zit je volgens de tandarts goed.