Poetsen is volgens de tandarts een kunst
Als je mijn blog met “8 cruciale poetstips” gelezen hebt, ben je er mee bekend dat het belangrijk is om 2x daags minimaal 2 minuten je tanden te poetsen met fluoride tandpasta. Veel mensen verklaren in mijn praktijk de poets-instructie keurig te volgen. Desondanks merken we in onze tandartspraktijk dat de tanden en kiezen toch niet voldoende schoon zijn. Als iedere dag dezelfde plekken niet goed schoon gemaakt worden, dan zijn problemen een logisch gevolg. Terwijl je dat juist wil voorkomen.
Ik wist het al langer en jij straks ook. Goed poetsen, of het nu met een handtandenborstel is of met een elektrische borstel, dat is een kunst. En die kunst moet je dus onder de knie krijgen. Hoe je dat met jouw (elektrische) tandenborstel doet? Dat weet je na het lezen van deze blog over poets-instructie.
Tandplak
Ken je dat wit-gele laagje op en tussen je tanden en kiezen? Dat heet tandplak en is vaak moeilijk zichtbaar. Om je mond gezond te houden moet je dit elke dag van je tanden en kiezen verwijderen. De overgang naar het tandvlees is daarbij ook belangrijk.
Tandplak bestaat uit bacteriën en producten van bacteriën. In vrijwel al ons eten en drinken zitten suikers en zetmeel. Suikers worden aan veel voedingsmiddelen toegevoegd (bijvoorbeeld frisdrank), maar er zitten ook van suikers in natuurlijke producten (zoals bij fruit). De bacteriën in de mond zetten suikers en zetmeel om in zuren. En die zuren veroorzaken op hun beurt de gevreesde gaatjes in je gebit. Tandplak veroorzaakt ook ontstoken tandvlees.
Als de tandplak niet goed verwijderd wordt, zorgen de bacteriën in tandplak ervoor dat uw tandvlees ontstoken raakt (gingivitis). Niet verwijderde plak kan hard worden en verkalken tot tandsteen. Aan tandsteen hecht zich makkelijk weer nieuwe plak en hierdoor raakt het tandvlees steeds meer ontstoken. De ontsteking kan zich uitbreiden en het daaronder gelegen kaakbot aantasten. Uiteindelijk kan kaakbot verdwijnen en kunnen tanden en kiezen los gaan staan (parodontitis).
Daarom is het heel belangrijk om tandplak bij iedere poetsbeurt goed te verwijderen, niets over te slaan, en het gebit zo goed mogelijk te verzorgen. Dit is een belangrijk doel van de poets-instructie en kan op verschillende manieren.
Poetsmethodes
Je kunt zowel elektrisch als handmatig poetsen. Mijn voorkeur gaat uit naar de elektrische borstel omdat deze effectiever plak verwijdert. In alle gevallen houd je een vaste poetsvolgorde aan, bijv. eerst de binnenkant van alle tanden en kiezen in de onderkaak (zie ook “8 cruciale poetstips”). De mondhygieniste helpt je graag bij deze poets-instructie.
Met de handtandenborstel
Besteed bij het poetsen vooral aandacht aan de overgang van het tandvlees naar de tand of kies. Plaats de borstel onder een hoek van 45 graden op de rand van het tandvlees en de kies of tand. De tandplak verdwijnt door de haren zachtjes heen en weer te bewegen over de plaatsen waar tandplak zit. Als je de borstel aan het einde van het handvat tussen je duim en de toppen van je vingers vasthoudt, oefen je voldoende druk uit. Aan de achterkant van de voortanden mag je de borstel verticaal houden en zachte op-en-neer bewegingen maken met het puntje van de borstel.
Met de elektrische borstel met rond kopje (bijv. van Oral-B)
Schakel de tandenborstel pas aan als je de borstelkop in je mond hebt. Houdt de borstel recht tegen de tandvleesrand aan en beweeg alleen mee met de rondingen van een tand of kies. Houd de borstel enkele tellen op een tand of kies voordat je naar de volgende tand of kies gaat. Poets, nadat je alles aan de binnenkant gepoetst hebt, de buitenkant van tanden en kiezen en daarna ook bovenop tanden en kiezen. Blijf er op letten dat je niet meepoetst maar de elektrische borstel het werk laat doen.
Met een sonische tandenborstel (bijv. de Sonicare)
Schakel de tandenborstel pas aan als je de borstelkop in je mond hebt. Ook hier plaats je de borstelkop in een hoek van 45 graden op de tandvleesranden. Oefen tijdens het tandenpoetsen zo min mogelijk druk uit. Beweeg de borstelkop langzaam over de tanden en kiezen. Laat de tandenborstel het werk doen.
Ook schoon tussen de tanden
Verder is het heel belangrijk om ook de ruimte tussen je tanden en kiezen dagelijks te reinigen. Dit kan bijvoorbeeld door te flossen, Airfloss of ragers te gebruiken.
Flossdraad (klik op de afbeelding)
Neem ongeveer 45cm flossdraad en wikkel de uiteinden losjes om je middelvingers. Met duim en wijsvinger houd je een stukje flossdraad strak gespannen en met een zagende beweging schuif je het flossdraadje tussen de tanden/kiezen. Zorg ervoor dat je het flossdraad niet te hard tussen de tanden/kiezen trekt, want dan kun je het tandvlees beschadigen. Leg de flossdraad c-vormig rond elke tand en kies en beweeg het voorzichtig heen en weer, ook een stukje onder het tandvlees. Daarna trek je het flossdraadje weer terug. Niet schrikken als het gaat bloeden, dit komt door het ontstoken tandvlees. Als je dit dagelijks herhaald, zal het tandvlees zich snel herstellen.
Airfloss
Er is een nieuw apparaat door Philips op de markt gebracht onder de naam Airfloss. Dit is een apparaatje wat onder hoge druk een minuscuul druppeltje water tussen tanden en kiezen door spuit. Het apparaat is met water of mondwater te vullen. Je zet het tussen je tanden en kiezen en drukt op een knopje. Nadat het druppeltje water ertussendoor is “geschoten”, ga je naar de volgende ruimte. De Airfloss is makkelijk en sneller in gebruik dan een flossdraad.
Ragers
Ragers zijn borsteltjes die ook de ruimtes tussen tanden en kiezen schoonmaken. Vraag aan de tandarts of mondhygiëniste welke maat rager voor jou geschikt is.
Ben je ook nieuwsgierig naar onze andere nieuwsberichten over mondgezondheid en preventie? Misschien ben je ook geïnteresseerd in:
Uitzending van Kassa | VARA: Optimaal je tandenpoetsen. Hoe doe je dat?
8 Ultieme tips voor het tandenpoetsen