Tips van Tandartspraktijk Kies&Co

De beste tips voor een goede mondgezondheid

Een goede mondhygiëne is belangrijk om een leven lang een goed en gezond gebit te hebben en te houden.

Kinderen laten we zelf zien hoe je het beste kunt poetsen.

Ons motto: voorkomen is beter en goedkoper dan behandelen

 1. Beperk het aantal eet en drinkmomenten tot zeven keer per dag, 3 hoofdmaaltijden en 4 tussendoortjes. Dan krijgt het gebit voldoende kans zich te herstellen en is de kans op gaatjes kleiner.
 2. Eet rauwe groenten. Natuurlijk zijn rauwe groenten voor allerlei doeleinden goed, maar ook voor het behoud van jouw witte tanden. Deze zullen werken als een soort sponsjes, waardoor ze de vlekjes op jouw tanden zullen verwijderen. Pak dus voortaan een bakje met rauwe groeten in plaats van chips.
 3. Drink zo min mogelijk frisdrank en andere zure dranken. Ook light-dranken bevatten zuren die zorgen voor slijtage van het tandglazuur (erosie).
 4. Poets je tanden met een vaste poetsroutine tweemaal per dag, waarvan in ieder geval eenmaal voor het slapen gaan. Maar poets niet direct na het eten of drinken van zure dranken of voedingsmiddelen.
 5. Gebruik bij voorkeur een elektrische tandenborstel. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat dit effectiever is dan poetsen met de handtandenborstel.
 6. Gebruik dagelijks een tandenstoker of rager om de ruimte tussen je tanden en kiezen te reinigen. Zo voorkom je ontstoken tandvlees en gaatjes.
 7. Stimuleer de aanmaak van beschermend speeksel door te kauwen op suikervrije kauwgom. Speeksel heeft een neutraliserende werking.
 8. Rook niet. Naast dat dit erg ongezond is, veroorzaakt het ook vlekken op je tanden en een vergrote kans op parodontale preblemen.
 9. Bezoek de tandarts tweemaal per jaar voor een controle en minimaal eenmaal per jaar de mondhygieniste. Indien een jaarlijkse tandartscontrole voldoende is zullen wij dat bespreken.
 10. Heb je angst waardoor je tandartsbezoek uitstelt, bespreek dat met je tandarts. Er is voor iedereen een oplossing.

Heb je kinderen? Dan hebben we nog 3 tips:

 1. Neem je kind van jongs af aan mee (wij adviseren in ieder geval vanaf 2 jaar) naar de tandarts om vertrouwd te raken met de praktijk en controle.
 2. Laat je kind niet langdurig sabbelen op een (zuig)fles met limonade, vruchtensap, melk- en yoghurtdranken. Dit is zeer slecht voor het melkgebit. Geef je kind beslist niet ‘s-nachts zo’n lekker gevulde zuigfles, bijvoorbeeld als je kind niet kan slapen. Dat is zeer schadelijk.
 3. Begin met het poetsen van het kindergebit met peutertandpasta met fluoride en een zachte tandenborstel zodra de eerste tandjes doorkomen.

> Meer tips en informatie over mondzorg en je gebit lees je op onze nieuwspagina of op Allesoverhetgebit.nl?