Gebit slechter door met open mond te slapen

schadelijk voor gebitSlecht voor je gebit

Word je altijd wakker met een droge mond, zere keel en je mond wagenwijd open? Dat is niet alleen oncomfortabel, maar ook slecht voor je gebit. Slapen met open mond zou even schadelijk zijn voor je gebit als frisdrank drinken net voor het slapengaan, blijkt uit nieuw onderzoek van een slaapexpert uit Nieuw-Zeeland.

Mensen die met hun mond open slapen, ademen door de mond waardoor de mondholte uitdroogt. Dit zorgt niet alleen voor een vervelend gevoel bij het opstaan, het maakt ook dat speeksel uit de mond ‘verdwijnt’. Hierdoor gaat de zuurgraad in de mond omhoog en wordt een ideale omgeving voor tanderosie en -bederf gecreëerd. Dat is dus heel slecht voor je gebit.

Gebit en wijze van onderzoek

Voor het onderzoek ontwikkelden wetenschappers van de universiteit van Otago een toestel dat op de tanden kan worden geklikt en de zuurgraad van de mond meet. Normaal gezien bedragen de pH-waarden in de mond 7,7, een neutrale omgeving dus. Bij proefpersonen die met de mond open sliepen, zakte dit naar een pH van 6,6. Bij sommigen steeg de zuurgraad zelfs tot een pH van 3,6, wat erosie van het tandglazuur in de hand werkt. Het effect bij een dergelijke zuurgraad is alsof men een glas frisdrank of fruitsap drinkt net voor het slapengaan.

Slecht gebit mannen een probleem

Vooral voor mannen is deze ‘spontane’ erosie een probleem: uit eerder onderzoek blijkt dat ongeveer 30 procent van de mannen met de mond open slaapt, vergeleken met slechts vijf procent van de vrouwen. Hoofdonderzoeker Joanna Choi: “Onze studie is de eerste die de veranderingen in de mond en van pH-waarden over verschillende dagen registreert. De resultaten tonen aan dat ademen door de mond inderdaad een belangrijke factor kan zijn bij tandbederf.”

(bron: Algemeen Dagblad)