Stokeren een gewoonte?

Gewoonte-stokeren-tandarts

Toch nog even een laatste aflevering op Netflix bekeken. Eigenlijk is het alweer te laat geworden dus de hoogste tijd om je bed op te zoeken. Vermoeid hijs je jezelf uit de bank. Eigenlijk is het al veel te laat en ben je al weer te moe om je tanden te poetsen. Toch doe je het maar even snel. Naast je tandenborstel liggen de stokers en ragers. Ze blijven onaangeroerd liggen. Het komt echt niet uit. Morgen beterschap! Herkenbaar? Lukt het jou om het advies van je tandarts en mondhygieniste te volgen en dagelijks een stoker of een rager te pakken en de ruimten tussen je tanden en kiezen te reinigen?

Reinigen tussen kiezen en tanden

Tandenpoetsen is topsport. Hoe goed je echter ook poetst, we maken op deze wijze toch maar 60% van ons gebit schoon. Dit zijn dan vooral de vlakken van de tanden en kiezen die je ziet. Tandplak zit echter ook tussen de gebitselementen in. En zelfs met poetsen (elektrisch of handmatig) wordt dat gebied moeizaam bereikt. Plaque en voedselresten die hier blijven zitten zorgen voor ontstekingen en gaatjes (cariës). Het is heel belangrijk om ook interdentaal (tussen tanden en kiezen in) goed te reinigen. Je kan dit met een stoker of rager doen of – als er echt niets anders past, met bijvoorbeeld een flossdraad. Je mondhygiëniste bij Kies & Co kan je helpen dit goed uit te voeren. Maar als stokeren, rageren of flossen niet in je dagelijks patroon zit, dan blijkt het heel lastig je gebit goed schoon te houden en te onderhouden.

KoffieMaak rageren / stokeren tot een gewoonte

Heb je wel eens een afspraak met jezelf gemaakt, zoals: “Vanaf nu sta ik iedere dag een half uur eerder op” of “vanaf vandaag laat ik alle koekjes staan”. Lukte dat? Meestal houd je dit dan maar een aantal dagen of hooguit enkele weken vol. Vaak tot aan het moment dat er iets onverwachts gebeurt en je -bij uitzondering- toch weer doorslaapt als de wekker gaat of je vindt dat je dat koekje toch verdiend hebt.

De mondhygieniste heeft je geadviseerd te stokeren / rageren, het voorgedaan en vervolgens heb je het wellicht zelfs samen geoefend. Maar je afspraak over het gebruiken van een stoker of rager gaat vaak op een vergelijkbare manier als het vroeg opstaan of het koekje. Je tanden poetsen is als het goed is inmiddels een gewoonte, want dat doe je al van jongs af aan. Je ouders hebben je geholpen om jou deze gewoonte aan te leren. Voor het reinigen tussen je kiezen en tanden geldt dit misschien nog niet, maar dat kan wel komen. Nieuwe gewoontes kun je namelijk aanleren, maar dat kost wel energie en tijd. Er is pas sprake van duurzaam veranderd gedrag als het gewenste gedrag minimaal 6 maanden aaneengesloten is vertoond…

3 tips voor nieuwe gewoonte

Hoe belangrijk vind jij een schoon, fris en gezond gebit? Heb jij graag een mooie lach met een goed verzorgd gebit? Dan is het tijd om die stoker of rager dagelijks te gebruiken en te zorgen dat dit een gewoonte wordt.

  1. Start nu! Benut je wilskracht om vanaf vandaag tussen je tanden en kiezen goed te gaan reinigen. Let op want je wilskracht batterij is niet oneindig
  2. Koppel het reinigen tussen tanden en kiezen aan een dagelijkse gebeurtenis. Dit kan het poetsen van je tanden zijn, maar je kunt ook denken aan stokeren / rageren onder het douchen, na het eten, tijdens het tv kijken of bij het lezen.
  3. Voorkom het ‘wat maakt het nog uit’ effect op het moment dat het even niet gaat zoals je zou willen. Concentreer op het doel dat je uiteindelijk wil behalen: Geen bloedend tandvlees meer. Nooit meer een gaatje. Lukt het je een keer niet om te stokeren dan komt er altijd weer een moment waarop je het alsnog kunt doen.

Wil je meer weten over stokeren, rageren of tandenpoetsen, lees dan het artikel over poets-instructie. Heb je nog vragen of instructie nodig, bespreek dit dan met je tandarts of mondhygieniste. Zij helpen je graag verder.