9 gewoonten die je tanden verpesten

gewoonten-die-tanden-verpestenZelfs twee keer per dag poetsen, een beetje flossen en stoken is niet genoeg voor een gezond gebit! Want ook bijvoorbeeld eten en drinken gedurende de dag is een aanslag op je tanden. Net als heel veel andere gewoonten. Wat is er dan zoal slecht voor je tanden?

1. Kauwen op ijs, potloden of pennen

IJs is natuurlijk en suikervrij. Dat kan toch geen kwaad? Toch wel. Door op een ijsblokje te kauwen kun je je tanden beschadigen. Er kan een stukje afsplinteren of de tand kan zelfs breken. En als je dat langdurig doet dan kan het knagen zelfs het binnenste van je tand beschadigen, met tandpijn tot gevolg. Kauw jij graag op ijs, potloden of pennen, maar wil je ook lang plezier blijven houden van je tanden? Tandarts Kies en Co adviseert je dan liever op een stukje suikervrije kauwgom te kauwen.

2. Tandenknarsen

Het lijkt zo onschuldig, maar dat is het niet altijd: tandenknarsen. Vaak zie je dat mensen vooral ’s nachts hun tanden en kiezen krachtig over elkaar schuiven. Dit wordt ook wel bruxisme genoemd. Dit kan een gevolg zijn van stress.

Soms leidt het knarsen tot problemen zoals gebitsslijtage, breuk van vullingen, kaakklachten of vergroting van de kauwspieren. Er is hiervoor gelukkig een relatief eenvoudig preventief hulpmiddel. Kies en Co maakt een speciaal plaatje die je ‘s-nachts in je mond plaatst. Dit kan er voor zorgen dat de tanden minder slijten en de kaken leren te ontspannen.

3. Mondverzorging en tanden

Als je te hard, veel te vaak of te lang op dezelfde plek poetst kunnen zelfs groeven in het gebit ontstaan. Het is zelfs zo dat je tandvlees kunt wegpoetsen. Daardoor komen  tandhalzen bloot te liggen. Omdat blootliggende tandhalzen niet bedekt zijn met glazuur, zijn ze gevoeliger voor slijtage. Poets je tanden ook vooral niet direct na het eten. Het is ook van groot belang om tandenstokers en ragers voorzichtig te gebruiken. Als je het goed doet is het nuttig, maar zodra het pijn doet richt je juist schade aan. Onze mondhygiëniste helpt je graag aan de juiste techniek.

4. Tongpiercings

Heb je een piercing in je tong, lip of wang? Dit kan een slechte invloed hebben op je tandvlees. Dit is zeker zo als je piercing continu in contact staat met je tandvlees. Tanden kunnen bovendien slijten of zelfs breken. Tanden die al een keer gerestaureerd zijn, beschadigen zelfs makkelijker. In je mond zitten veel bacteriën. Zo’n piercing is dan ook de ultieme plek voor bacteriën om zich te verzamelen. Een slechte adem, infecties of zweren kunnen daar het gevolg van zijn.

5. Tanden zijn geen gereedschap

Scheur jij wel eens een plastic zakje met je tanden open of bijt jij het prijskaartje van je nieuwe trui? Snel en makkelijk misschien, maar echt heel slecht voor je tanden. Net als bij ijsblokjes of potloden kan dit tot barsten of scheuren leiden. Gebruik hiervoor liever het juiste gereedschap, want je tanden moeten nog een heel leven lang meegaan.

6. Flesjes

Kinderen die vaak en te lang sabbelen op een zuigflesje met sap, melk of limonade hebben een grote kans dat er cariës ontstaat. Vooral wanneer kinderen met de fles in hun mond in slaap vallen. De tandjes zwemmen dan de hele nacht in suikers. Houd flesjes niet te lang in de mond van je kind, laat ze er niet mee naar bed gaan. Wil je je kindje ’s-Nachts troosten, geef dan alleen water en vooral geen sap of andere zoetigheid!

7. Keelsnoepjes

De koude periode komt er aan. Hoesten, kriebels in je keel? Dan is het oh zo verleidelijk op een keel- of hoestsnoepje te zuigen. Maar echt gezond is dat niet. Veel pastilles bevatten veel suiker. En door je tanden de hele dag in suikers te laten baden vergroot je de kans op tandproblemen.

8. Drinken

Limonade, sportdrankjes, vruchtensap … Velen zijn er gek op. Helaas zijn ze allemaal rijk aan (natuurlijke) suikers en zuren. Deze suikers worden omgezet in zuren en die zuren lossen vervolgens het oh zo belangrijke tandglazuur op. Daardoor slijt het af: tanderosie.

Het drinken van koffie en wijn leiden niet zo snel tot tanderosie, maar hierdoor kunnen je tanden wel verkleuren. Witte wijn verkleurt je tanden niet, maar maakt de tanden wel gevoeliger voor verkleuring. Zeker als je vervolgens bijvoorbeeld rode wijn of koffie drinkt.

9. Roken

Roken heeft een slecht effect op je mondgezondheid. Wetenschappelijk is vastgesteld dat er een duidelijk verband is tussen roken en tandvleesziekten. De wondgenezing wordt nadelig beïnvloed en er is een verhoogde kans op mondkanker. Daarnaast zorgt roken voor een verkleuring van je tanden en kiezen. Daarbij is het zo dat verkleuring sneller optreedt bij vullingen en kunstgebitten.

Advies tanden

Zijn er gewoonten waar jouw tanden onder lijden? Bespreek dat met je tandarts of mondhygieniste van Tandartspraktijk Kies en Co in IJsselstein. Zij helpen je graag.