Parodontitis en relatie tot een hart- en vaatziekte

parodontitis hart en vaatziekte_0De kans op een hart- en vaatziekte, is zestig procent groter voor een patiënt met parodontitis (er is dan een ontsteking aan het tandvlees). Zelfs als er rekening wordt gehouden met andere invloeden zoals hoge bloeddruk en verhoogd cholesterol.

Relatie hart- en vaatziekten

Dat stelt Nicky Beukers, tandarts-parodontoloog aan ACTA (Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam), op basis van de ziektegeschiedenis en behandelde tandvleesontsteking van meer dan zestigduizend ACTA-patiënten. Beukers heeft als eerste in Nederland grootschalig epidemiologisch onderzoek gedaan naar de mogelijke relatie tussen parodontitis en hart- en vaatziekten. Dit werd eerder ook al in andere landen onderzocht.

Parodontitis vergroot kans

Het is nog niet duidelijk of de tandvleesontsteking zélf daadwerkelijk zorgt voor een hogere kans op hart- en vaatziekten, maar er zijn wel verschillende logische verklaringen. Beukers’ bevindingen verschenen in de Journal of Epidemiology & Community Health. In een vervolgonderzoek gaat Beukers bekijken welke ziekte er bij patiënten doorgaans het eerst optreedt: parodontitis of de hart- en vaatziekte. Met de uitkomsten van dat onderzoek kan met meer zekerheid worden vastgesteld of parodontitis een relatie heeft tot hart- en vaatziekten.

TIP: Het is belangrijk om periodiek (1 of 2x per jaar) je gebit te laten controleren door je tandarts. Daarnaast adviseren tandartsen bovendien regelmatig een mondhygieniste te bezoeken. Zij helpen je je gebit schoon en gezond te houden. Voorkom parodontitis, dat is immers beter dan genezen en alle mogelijke andere effecten.

Bron: Nederlands Tandartsenblad