Angst voor de tandarts?

Zweet in de handen door angst voor de tandarts?nooit-meer-angst-voor-de-tandarts

Ping, een nieuwe e-mail. Het is de uitnodiging voor je halfjaarlijkse controle bij de tandarts. Je handen worden nat, je hart bonst en je trekt een beetje bleek weg. Dit is misschien wat overdreven, maar je herkent je wellicht wel in het angstgevoel dat kan optreden.

Wij lazen voor jou het boek “Nooit meer angst bij de tandarts” van C.W. Anneese , die voor patiënten maar liefst 6 tips heeft om tandartsangst te verminderen. Dit vul ik in deze blog aan met mijn eigen ervaringen uit de bijna 15 jaar dat ik nu mijn eigen tandartspraktijk voer. Je hebt angst voor de tandarts, Maar hoe kom je er vanaf?

Angst voor de tandarts? Je bent in goed gezelschap

Heb je ook wel eens angst? Het helpt misschien een beetje te weten dat je daarin niet alleen staat. Maar liefst 40% van alle Nederlanders hebben in meer- or mindere mate last van angstgevoelens voor een tandartsbehandeling. 12% van de bevolking is zelfs extreem angstig en 800.000 Nederlanders zijn zelfs zo bang voor de behandeling dat zij niet meer durven te gaan. Staan kinderen er dan beter voor? Gelukkig wel, de angst voor de tandarts lijkt bij de Nederlandse kinderen minder groot te zijn. Onderzoek laat zien dat ongeveer 15% van de kinderen bang is voor een tandartsbehandeling en dat 6% extreme angst vertoont.

Boosdoener angst voor de tandarts

Angst voor tandartsbehandelingen is vaak een gevolg van eerdere ervaringen en zijn vaak terug te voeren tot de jeugd. Misschien is er in het verleden eens een boor uitgeschoten of een kies afgebroken tijdens het trekken. Je kunt hiervan hevig schrikken, waardoor zelfs een tandartsfobie kan ontstaan. In andere gevallen is de angst ‘afgekeken’ van de ouders of afkomstig van sterk overdreven ‘griezelverhalen’ op school. De angst richt zich in de praktijk vaak op (het geluid van) de boor. Anderen zijn bang voor de pijn en denken voortdurend dat een zenuw, lip of tong doorboord gaat worden. Maar het kan ook zijn dat een vorige tandarts zich onhandig of autoritair gedroeg, waardoor je gevoel van controle ondermijnt is.

Ik kan je vast hopelijk wat geruststellen. Dagelijks verminderen of verhelpen wij angstklachten in onze praktijk. Daar kun je zelf ook een belangrijke bijdrage aan leveren. Zodat stap-voor-stap je angst verdwijnt.

De ultieme 6 tips van je tandarts

De praktijk leert dat de ene tandarts beter met angstige patiënten kan omgaan dan de andere. Een tandarts kies je gelukkig zelf. Maar wat kun je als patiënt er zelf aan doen om je angst voor de tandarts te verminderen? Hierbij 6 tips van je tandarts.

1. Weet wat je kunt verwachten bij de tandarts

Als jou tandarts je nog niet met informatie voorbereid heeft op je behandeling, vraag dan zelf hoe lang de behandeling gaat duren en wat zij precies gaat doen. Duidelijkemeekijken-bij-de-tandarts informatie vooraf werkt over het algemeen rustgevend. Een tandarts kan je bijvoorbeeld helpen door aan de hand van de röntgenfoto’s te laten zien waar in het wortelkanaal de ontsteking zit en hierover nadere uitleg geven. Ook kan zij je meer bij de behandeling betrekken, door je de speekselzuiger te laten vasthouden of in een spiegeltje naar het probleem of het resultaat te laten kijken.

2. Zorg voor controle op de situatie

Het is fijn om met de tandarts vooraf een afspraak te maken om bij een signaal van jou met behandelen te stoppen. Dat je bijvoorbeeld je hand opsteekt zodra je je onrustig of niet lekker voelt worden of pijn hebt. Je krijgt met zo’n afspraak meer controle op de situatie.

3. Haal bewust en rustig adem

Rustig ademen helpt in elke situatie waarin je wat meer stress ervaart. Je kunt dit thuis oefenen. Trek iets comfortabels aan en ga lekker liggen. Leg je handen op je buik en adem rustig en bewust in en uit. Voel hoe je buikwand regelmatig op en neer beweegt. Adem zo veel mogelijk door je neus in en uit. Je gebruikt drie seconden om in te ademen en zes seconden voor het uitademen. Dit vergt enige oefening, maar dit helpt als je in de behandelstoel zit om rustig te ademen en tegen de angst voor de tandarts.

4. Ontspan je zoveel mogelijk

Met autogene training (zie hoofdstuk 5 uit “Nooit meer angst bij de tandarts”) kun jij je lichaam beter leren te ontspannen. Deze methode beoefen je liggend of zittend met gesloten ogen. Je concentreert je op een bepaald onderdeel van je lichaam, dat je je helder voorstelt. Je begint bijvoorbeeld met je rechterbeen en rechtervoet en fluistert zacht: Mijn rechterbeen en rechtervoet worden loom en zwaar. Je herhaalt deze suggestie langdurig, net zo lang tot je de lichamelijke sensaties duidelijk ervaart. Je begint dus bij je voeten, daarna je benen, je bekken, je armen, je borstkas, je nek, je hals en ten slotte je hoofd. Door de oefeningen regelmatig te herhalen, ben je steeds beter in staat door zelfsuggestie (dat is een deftig woord voor het herhalen van positieve gedachten) lichamelijke ontspanning op te roepen.

5. Verander je denken over de tandartsbehandelingAngst voor tandarts onnodig

Als je bang bent, dan denk je anders dan normaal. Je valt op zulke momenten vaak terug in gedachten, zoals: Ik ben nu eenmaal een bangerik! Zo’n gedachte brengt je emotioneel uit balans en dat helpt niet. De bedoeling is dat je een onredelijke gedachte die je van streek maakt omzet in een redelijk alternatief, zoals: “Ik zit hier in de tandartsstoel omdat ik mijn gebit gezond wil houden en klachten wil voorkomen.” Ook gedachten of uitspraken waarbij je jezelf positief bevestigt helpen goed. Zeg regelmatig tegen jezelf: “Ik kan deze situatie aan.” Besef dat het niet de situatie is die het je moeilijk maakt, maar de manier waarop jij over die situatie of omstandigheden denkt. Wil je hierover meer weten? Lees dan hoofdstuk 4 van “Nooit meer angst bij de tandarts”, over zelftherapie

6. Afleiding doet wonderen

Neem muziek mee waar je mee weg kan dromen of een puzzel om je af te leiden. Luister naar je lievelingsmuziek en probeer er van te genieten. Deze afleidingstechniek helpt je zelfs bij een langdurige wortelkanaalbehandeling bij je tandarts. Natuurlijk kun je dit beter als je het vooraf enkele keren oefent.

Wat kun je nog meer doen?

Als je, ondanks de toepassing van de bovenstaande tips, het tandartsbezoek langer uitstelt, gaat je gebit steeds verder achteruit. Een slecht gebit doet je zelfvertrouwen en je sociale leven geen goed. Er komt een moment dat je er iets aan moet laten doen. Maar waar moet je dan beginnen?

  • Praat er met anderen over. Zij kunnen je ondersteunen bij een belangrijke stap: het begin van de restauratie van je gebit en het einde van je ellende.
  • Vraag naar de ervaringen van anderen met hun tandarts. Wie staat bekend als aardig, neemt de tijd om mensen gerust te stellen en gaat goed met kinderen om. Zo vind je vast een aardige tandarts bij je in de omgeving.
  • Maak een afspraak voor een controle van het gebit, maar spreek met de tandarts af dat er de eerste keer niets gedaan wordt. De eerste keer is om kennis te maken en te onderzoeken of het persoonlijk klikt. Niets om je druk over te maken.

 

De aanpak van Tandartspraktijk Kies en Co

Door onze ervaring hebben wij meestal bij de eerste handdruk of oogcontact al in de gaten hoe men zich voelt. Eenmaal in de behandelkamer voor een eerste controle maken wij het onderwerp angst voor de tandarts dan ook gelijk bespreekbaar. Het kan er maar beter uit zijn. Toch? Een groot percentage van de patiënten heeft in meer of mindere mate immers angstgevoelens. We maken dan duidelijk dat wij er samen voor gaan zorgen dat dit steeds minder wordt. Door onze kalmerende woorden, afspraken over pauzering van de behandeling, de tijd die wij voor de patiënt nemen, aandacht van onze lieve tandartsassistente, duidelijke informatie voor- en na behandelingen en natuurlijk de zorg voor een pijnvrije ervaring proberen wij het je zo prettig mogelijk te maken. Het is belangrijk te realiseren dat de tandheelkundige techniek de laatste jaren sterk is gevorderd. De mogelijke spookverhalen uit je jeugd zijn allang verleden tijd. In principe kan tegenwoordig alles vrijwel pijnloos.

Stap voor stap bouwen we zo aan een nieuwe, positievere ervaring en meer vertrouwen. Daarbij helpt het dat je steeds weer door dezelfde tandarts en mondhygiëniste geholpen wordt. Met onze werkwijze, moderne technologie en up-to-date kennis lossen wij zo al heel veel negatieve gevoelens samen met jou echt op. Wat ook belangrijk is, is dat we je helpen bij het verbeteren van de preventieve zelfzorg. Voorkomen blijft immers beter dan behandelen.

Doorverwijzen

Als je zo angstig blijft, dat je een tandartsconsult vermijdt waardoor er serieuze mondproblemen gaan ontstaan en nog meer behandeling noodzakelijk wordt, trek dan bij je eigen tandarts of desnoods je huisarts aan de bel. Vraag een verwijzing naar een van de speciale angstklinieken. Ook kun je hierover bij je ziektekostenverzekeraar nadere inlichtingen inwinnen.

Angst voor de tandarts is voor vele patienten helaas gebruikelijk. Maar dat is dus niet nodig. We hebben alle ervaring en nemen de tijd om je over je angst heen te helpen. Heel vaak slagen we daar goed in. En lukt dat uiteindelijk toch niet, zelfs dan blijven we zoeken naar een juiste oplossing.

Ben je ook nieuwsgierig naar onze andere nieuwsberichten over mondgezondheid en preventie?

Bron: Diverse tips komen uit het boek Nooit meer angst bij de tandarts van C.W. Anneese