Tandarts goedkoper

Ik heb gelezen dat de tandarts goedkoper wordt.Tandarts goedkoper

De overheid heeft namelijk nieuwe maximum tarieven vastgesteld voor tandartsen, maar ook voor mondhygiënisten en orthodontisten. Deze nieuwe tarieven zijn 1 juli 2015 ingegaan. De tandartstarieven zijn verlaagd met 5,15 procent. Wat dat voor individuele patiënten betekent, hangt mede af van het feit of je voor tandartszorg verzekerd bent of niet.

Bij Tandartspraktijk Kies en Co staat voorop dat wij dezelfde service en kwaliteit blijven leveren, die je van ons gewend bent. Voor patiënten die een nieuwe tandarts zoeken, is prijs niet langer een criterium. Prijzen zijn immers overal gelijk.

Heb ik dan te veel betaald?

Nee, patiënten hebben niet te veel betaald. In Nederland worden de prijzen voor mondzorg vastgesteld door de overheid. De tandarts of mondhygiënist mag dus niet zelf vaststellen wat een behandeling kost. Nederland is het enige land in de Europese Unie waar de overheid de prijzen volledig bepaalt.

Een gemiddelde praktijk?

Over de jaren 2011 en 2012 heeft de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) honderden tandartspraktijken tegen het licht gehouden om te bekijken wat het kost om een praktijk te runnen en wat het financieel opleverde. Uit dat onderzoek is gebleken dat er veel verschillende soorten praktijken bestaan in ons land. Zo zijn er praktijken waar veel wordt geïnvesteerd in nieuwe ontwikkelingen en technieken en in bijscholing. Maar ook praktijken die veel aandacht besteden aan patienten en waar extra tijd genomen wordt bij kinderen of in andere situaties, zoals bij angstgevoelens, waar dat nodig is. De kosten voor dit soort praktijken zijn hoog. Ook zijn er praktijken waar minder wordt geïnvesteerd in kennis of technologie, of bijvoorbeeld al snel (delen van) behandelingen van patiënten door de tandarts worden gedelegeerd aan preventie-assistenten of mondhygienisten. In dit soort praktijken zijn de kosten dus lager. De NZa maakt geen onderscheid in de grote verschillen tussen praktijken, maar gaat uit van een ‘gemiddelde praktijk’. Op basis van wat volgens de NZa een ‘gemiddelde praktijk’ is, heeft de overheid nieuwe tarieven vastgesteld.

Aandacht

Veel tandartspraktijken, waaronder ook Tandartspraktijk Kies & Co, investeren veel in hun dienstverlening en in hun praktijk. Zo heb je bij ons de toepassing van moderne technologie kunnen ervaren ter preventie, maar ook bij het verhelpen van klachten. Maar het gaat niet alleen over nieuwe technieken, maar ook over onze investering in service, zoals onze persoonlijke aandacht, de zorg op maat en specifieke kennis zoals bijvoorbeeld over het behandelen van kinderen, patiënten met angstgevoelens of wortelkanaalbehandelingen. Omdat wij vinden dat onze patienten allemaal anders zijn en het beste verdienen. Dit is waarom wij vinden dat je de afgelopen jaren niet te veel hebt betaald.

Patient centraal

Wij laten deze tariefverlaging niet ten koste gaan van onze tandheelkundige zorg en service. Wij blijven evenveel tijd aan je besteden, extra tijd wanneer dat in situaties belangrijk is en delegeren geen taken die naar onze overtuiging door je eigen tandarts uitgevoerd moeten worden.

Ben je ook nieuwsgierig naar onze andere nieuwsberichten over mondgezondheid en preventie?