Zwangerschap kost een tand

Tips van de tandarts voor (aanstaande) moedersZwangerschap-mondzorg-tandarts-mondhygienist

Spannende tijden breken aan of zijn al aangebroken. Je bent zwanger of wellicht al net moeder. (Vast) van harte gefeliciteerd. Dat betekent een nieuwe fase in je eigen leven waarover wij je als tandarts graag informeren en van de nodige tips  voorzien. Een zwangerschap heeft namelijk consequenties voor jouw mondgezondheid. Je baby gun je natuurlijk ook het beste. Maar wat is het beste, als het om mondgezondheid van je baby gaat? En wat is het beste voor jouw mondgezondheid?

Zwangerschap kost je een tand

Een ouderwetse uitdrukking is dat elke zwangerschap je een tand kost. Dit fabeltje is ontstaan uit het feit dat je kind veel kalk nodig heeft en dit aan jouw gebit zou onttrekken. Maar zoals gezegd: het is een fabeltje, als je zelf maar goed oplet dat je niet te veel (maximaal 7) zoetmomenten op een dag hebt. En aandacht besteedt aan je mondhygiëne.

Wat verandert er allemaal?

Door hormoonveranderingen tijdens je zwangerschap heb je meer kans op ontstekingen in je mond. Tijdens de zwangerschap is er ook een betere doorbloeding van het lichaam waardoor je tandvlees sneller gaat bloeden en gevoeliger is als het niet voldoende gereinigd wordt. Door een veranderd eetpatroon tijdens de zwangerschap kunnen gaatjes sneller ontstaan. Je eet wellicht meer zoetigheden en/of je hebt meer eet- en drink-momenten (zoetmomenten), waardoor het gebit vaker en aan meer suiker wordt blootgesteld. Suiker is de voeding voor bacteriën in de plaque die gaatjes veroorzaken. Het nuttigen van suikervrije producten en het drinken van water kan helpen om je honger gevoel te stillen. Dit alles heeft een effect op je mondgezondheid.

Slechte mondhygiëne kan effect hebben op je kindje

Er zijn aanwijzingen dat ontsteking van het tandvlees zelfs kan leiden tot vroeggeboorte. Vrouwen met een slechte mondhygiëne hebben bovendien een grotere kans dat hun kinderen later meer last hebben van tandbederf.

Hoe herken je tandvleesontsteking?

  • tandvlees is rood, gezwollen of bloedend
  • tanden zijn zeer gevoelig
  • slechte adem zonder aanwijsbare reden

 

Advies tandarts en mondhygieniste

Wij hopen dat dit alles een goed beeld geeft van het belang van een goede mondgezondheid voorafgaand en tijdens je zwangerschap. Wij adviseren om deze reden om voorafgaand en tijdens een zwangerschap voor intensievere controle en ter preventie, extra afspraken te maken bij je tandarts of mondhygiëniste . Mocht je vragen hebben, stel ze ons. 

KindertandzorgBaby-tandarts-mondzorg-wanneer-naar-de-tandarts

Na de geboorte is het vervolgens belangrijk om te zorgen dat je kindje een perfect gebit krijgt, met een gerust gevoel de tandarts bezoekt en pijnlijke situaties voorkomen worden. Hoe doe je dat? Zie hiervoor kindertandzorg.

Over de auteur

Barbara Zijlstra

Barbara is sinds 2001 afgestudeerd als tandarts en zelfstandig praktijkhouder. In 2012 richtte zij Tandartspraktijk Kies en Co op in IJsselstein. Barbara stelt de patiënt altijd centraal en dat vertaalt zich in aandacht. Je ervaart haar passie voor het tandartsvak met name bij esthetische tandheelkunde en wortelkanaalbehandelingen.