Sealen

sealenSealen voorkomt gaatjes

Sealen (laagje over kies) dient om gaatjes te voorkomen. De tandarts of mondhygieniste verzegelt of dicht putjes en groeven in de kiezen, die moeilijk met een tandenborstel zijn schoon te houden.Op die plaatsen kunnen namelijk gemakkelijk gaatjes ontstaan, vooral als de kiezen net zijn doorgebroken. Hiervoor gebruikt Kies & Co een transparante of geelwitte kunststofhars. Kort na het doorbreken van een blijvende kies sealen we deze.

Gevoelig voor gaatjes

De meeste tanden worden gewisseld tussen het zesde en twaalfde levensjaar van kinderen. Het glazuur van een pas doorgebroken kies is dan nog erg poreus. Daardoor is de kies zeer kwetsbaar. Groeven en putjes maken dat de kies gevoelig is voor het ontstaan van gaatjes. Het is lastig om deze kiezen goed schoon te houden, vooral als de groeven en putjes erg smal en diep zijn.

Is sealen pijnlijk?

Van sealen voel je helemaal niets. Kort na de behandeling kan er wel een vieze smaak achterblijven in de mond. Dit verdwijnt echter snel. De tandarts zal rustig uitleggen wat er tijdens de behandeling te verwachten is.

De behandeling?

Als wij de kiezen van uw kind behandelen, maakt onze tandarts of mondhygiënist de kies eerst grondig schoon. Daarna wordt het oppervlak van de kiezen met een zure vloeistof of gel opgeruwd. Dit zorgt er voor dat de lak hecht. Na het drogen van de de kies brengen we een laklaagje aan. Tot slot wordt deze laklaag hard gemaakt met een lamp die blauw licht geeft.

Na de behandeling

Na het sealen kan uw kind gewoon weer alles eten en drinken. De behandelde kiezen kunnen net als de de rest van het gebit met tandpasta worden gepoetst.