Poetsles Nicolaasschool

Lianne van ’t Ende, mondhygiëniste van Tandartspraktijk Kies en Co, verzorgde in het kader van “Hou je mond gezond”, poetslessen bij Groep 3, 4 en 5 van de Nicolaasschool in IJsselstein. Het was de eerste uit een reeks van poetslessen bij scholen in IJsselstein. Uiteindelijk krijgen maar liefst duizend kinderen poetsles. Elke groep op het eigen niveau.

TandenpoetslesTandenpoetslied

De kinderen van Groep 3 reageerden enthousiast op de komst van Lianne. Na een korte introductie verraste Juf Mariette en haar leerlingen Lianne met een ingestudeerd liedje over wiebeltandjes. Een leuke start van een heel leuke en leerzame poetsles. Hiervan is een video gemaakt, die vind je onderaan dit artikel.

Gelukkig hadden alle kinderen al eens een tandarts bezocht. Kinderen vertelden dat ze het leuk vonden om de tandarts te bezoeken. Want daar krijgen ze een muntje als zij zich goed gedragen hadden. En daarmee konden ze dan iets leuks uitzoeken.

Zo ziet een tandarts of mondhygieniste er uit …

Ook werd gesproken over wat Lianne aan had en bij zich heeft. Er was grote hilariteit over de functie van het mondkapje. Dat was volgens de kinderen toch fijn voor als mensen stinken…. Het gezicht beschermen tegen spetters van de patiënt was ook wel handig vertelde Lianne. Maar dat de patiënt ook het risico kan lopen van een snottebel boven een open mond zorgde voor veel gelach en begrip voor het mondkapje..

Daarna werd de functie van de witte jas uitgelegd. Kinderen vonden het wel handig dat je een tandarts of mondhygiëniste daarin makkelijk kan herkennen. Uitgelegd werd dat een witte jas gedragen werd, zodat je kunt zien dat deze heel schoon is. Al die viezigheid zie je natuurlijk beter op een jas die wit is. De speciale stof kan bovendien makkelijk schoongemaakt worden. Handig vonden de kinderen ook de badge van Kies & Co op de jas met daarop Lianne van ’t Ende, mondhygiëniste.

Daarna werden de instrumenten uitgepakt die Lianne bij haar werkzaamheden gebruikt. Het spiegeltje om overal in de mond goed te kunnen kijken. Maar ook het haakje, het verlengstuk van de vingers van Lianne. Want haar vingers zijn toch echt te kort om ook achter in de mond de kiezen te kunnen voelen. En het haakje wordt natuurljk ook gebruikt om viezigheid weg te halen en gaatjes te ontdekken.

Toen werden de kinderen aan het werk gezet om hun eigen tanden te tellen. Sommige kinderen hadden er precies 20, een enkel kind had er veel meer, maar de mee
sten hadden er inmiddels minder dan 20. Zij hadden al een fietsenrek en wiebeltanden. De juf bleek zelfs 24 tanden en kiezen te hebben.

Poetsles van de Tandenpoes

En hoe poets je dan? Kinderen konden in een filmpje zien hoe de Tandenpoes dat stap-voor-stap doet. Daarna mochten ze een eigen tandenborstel uitzoeken en werd de poetsroutine uit deze film samen met Lianne en de krokodil geoefend. Ook het poetsen van de tong werd niet vergeten. Alle kinderen kregen na afloop een tandenpasta mee en een foldertje voor de ouders met informatie over het poetsen bij kinderen en over Tandartspraktijk Kies & Co.

Hou je mond gezond

Na drie kwartier stelde de juf voor om Lianne te bedanken door nogmaals het liedje over Wiebeltandjes te zingen. Hiermee werd een heel leerzame en vooral ook leuke poetsles afgesloten. Wil je meer weten over de poetslessen bij scholen in IJsselstein, lees dan Hou je mond Gezond.