Alles wat je altijd al wilde weten over tanden poetsen
Onder dat motto besteedde het tv-programma ‘Kassa’ op zaterdag 26 september 2015 aandacht aan mondzorg. ACTA-onderzoeker en mondhygiënist Martijn Rosema was in de VARA-studio te gast om toelichting te geven en vragen te beantwoorden.
Onderzoek onder kijkers Kassa
Hoe poets jij je tanden? Doe je dat één keer per dag, of vijf keer? Hoe kies je je tandpasta uit? Poets je met de vertrouwde handtandenborstel of zweer je bij een elektrische tandenborstel? Deze vragen stelden we aan onze kijkers. Een expert in de studio geeft antwoord op de vraag of je tandpasta van vijftig eurocent of vier euro moet kopen.
Enquête
Bijna 11.000 mensen deden mee aan de enquête van Kassa over tanden poetsen. Daaruit blijkt dat een kwart (26%) zijn tanden één keer per dag poetst. De meeste mensen doen het twee keer per dag (59%). Ruim de helft (53%) zegt zijn tanden ongeveer twee minuten te poetsen. Dat is ook wat Martijn Rosema adviseert. Hij is mondhygiënist bij het ACTA, het Academisch Centrum voor Tandheelkunde Amsterdam.
Onderzoek naar tanden poetsen
Rosema is gepromoveerd op een studie naar de effectiviteit van tanden poetsen. In dat onderzoek werd onder andere de hoeveelheid plak voor en na het poetsen gemeten. Uit het onderzoek blijkt dat het gebruik van tandpasta niet bijdraagt aan het verwijderen van plak. Dat betekent niet dat je de tandpasta helemaal weg kunt laten, want de fluoride heb je wel nodig. Rosema verwacht dat we gaan naar een verzorgende zalf voor tand en tandvlees die je gebruikt na het poetsen.
Tandpasta
Rosema betoogt dat je gewoon een tandpasta moet kiezen die je lekker vindt. Mondbeleving is belangrijk en zorgt dat je langer poetst. Uit de enquête van Kassa blijkt dat 36% altijd voor hetzelfde merk tandpasta kiest. 15% neemt een tandpasta die in de aanbieding is en 6% koopt de goedkoopste tandpasta. 36% kiest voor een speciale tandpasta. Dus één die bijvoorbeeld geschikt is tegen gevoelige tanden. Rosema zegt daarover dat in deze tandpasta’s een stofje zit dat kan helpen tegen gevoelige tanden, maar dat hoeft niet per se. De ene patiënt heeft baat bij die tandpasta met een speciaal stofje, de ander bij een zelfde type tandpasta met een ander stofje. Dat is een kwestie van uitproberen.
Elektrisch of met de hand
De meeste mensen (57%) gebruiken een elektrische tandenborstel. 17% wisselt het gebruik van een elektrische tandenborstel af met een handtandenborstel. Een kwart (26%) van de geënquêteerden doet het uitsluitend met een handtandenborstel. Rosema heeft ook voorkeur voor een elektrische tandenborstel omdat deze gemakkelijker in gebruik is. Je hoeft deze alleen maar op de juiste plaats te zetten en het bewegen doet hij vanzelf. Bij een handtandenborstel moet je en plaatsen en bewegen en dat is toch een handeling meer.
Handtandenborstel
Voor 42% van de geënquêteerden is bij de aanschaf van een handtandenborstel het belangrijkste of de borstel zacht, medium of hard is. De optimale tandenborstel is volgens Rosema een zachte, met een kleine kop en haren die niet overal even lang zijn.
Elektrische tandenborstel
Bij de aanschaf van een elektrische tandenborstel letten mensen het meest op de borstel (44%). Je hebt namelijk borstels met een ronddraaiende borstelkop en met een heen-en-weer beweging. Borstels met kleine ronddraaiende borstelkoppen lijken effectiever te zijn dan de sonische apparaten die enkel heen-en-weerbewegingen maken, aldus Rosema.
Poetsinstructie
Met een elektrische tandenborstel haal je dus iets meer plak weg. Belangrijker dan de keus voor een elektrische of handtandenborstel is of je goed poetst. “De tandenborstel is zo goed als de gebruiker ermee omgaat”, aldus Rosema. Vraag uw tandarts voor een persoonlijke poetsinstructie, zodat u weet wat u eventueel kunt verbeteren aan de manier waarop u uw tanden poetst.
Uitzending gemist?
Heb je de uitzending gemist? Bekijk hier de uitzending over Optimaal je tandenpoetsen.
Bron: Kassa: Optimaal je tanden poetsen: hoe doe je dat? | VARA, 26 sep 2015